Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk měl nedávno rozhovor v The New York Times a věru, nebyl moc pozitivní. Už příští týden musí před komisi SEC a přiznal také osobní problémy, braní Ambienu a práci v průměru 17 hodin každý den v týdnu.
shasler (321) | 20.8.20189:38
Já to Muskovi nepřeji, obdivuji lidi s vysokým nasazením ať už pracovním nebo uměleckým, ale jak je známo z historie hodně lidí s vysokým nasazením umírá mladí nebo předčasně. Většinou se toto týká umělců, kteří jsou ještě navíc v ve víru společenského dění což je další zátěž. Tito lidé pak mají problémy s drogami, léky, alkoholem a podobně. Toto se samozřejmě podepíše jak na psychice tak na fyzickém zdraví obecně...
Já Muskovi fandím a přeji jen to nejlepší, protože to je přesně ten ty člověka, o kterém mluvil už Werich viz citát:
"Bernard Shaw byl živ sto let, řekněme. Byl to krátký anebo dlouhý život ? Krátkej život, protože Bernard Shaw tady moh bejt ještě dvěstěpadesát let, protože pořád měl co říct. ... Takhle je to. ... Zatím co v této chvíli po celém glóbusu je roztroušeno já nevím kolik třicetiletých, který tady už čtyřistapadesát let nemuseli bejt.­"

Odpovědět0  0
Duncan66 (205) | 18.8.20181:11
On bude vazne borec, ale evidentne ma problem delegovat urcite cinnosti na jine lidi a chce mit vse pod kontrolou a zije v iluzi, ze kdyz se to neudela na 100% jak on si predtavuje, tak se zbori svet. Protoze makat 120 hodin tydne, to je na palici a musi to prinest vice skod, nez uzitku.
Odpovědět0  0
sroobik (627) | 18.8.20188:00
a to je iba tesla, on ma prsty v dalsich projektoch, ktore si vyzaduju vela casu. Proste je to drbnuty megaloma, co nema vsetkych 5 pokope. Nemozes sediet na viac stolickach naraz..
Odpovědět1  1
mch81 (423) | 18.8.20189:54
Asi bude podobny pripad jako Jobs.
Odpovědět2  0
Milan Šurkala (4983) | 18.8.201810:01
Jj, když si přečteš životopisy obou, zjistíš, že jsou si v mnohém dost podobní. Musk je však více plachý ­(neumí prezentovat­) a je více technický ­(hodně se technicky vzdělává ve všech svých oborech­). Nerváci s přehnanými požadavky na podřízené, to mají společné.
Odpovědět0  0
RadecekH (811) | 18.8.201810:31
Hlavně mají společné to, že úspěchy připisují sobě a neúspěchy házejí na všechny okolo.
Na druhou stranu, Musk je alespoň symapatičtější v tom, že rozumí tomu, co dělá, a jeho rozhodnutí mají alespoň technicky hlavu a patu.
Odpovědět1  0
RadecekH (811) | 18.8.20189:56
Že je někdo patologický lhář a má i jiné psychické problémy, znamená, že je borec?
Odpovědět1  6
Milan Šurkala (4983) | 18.8.201810:02
Proč lhář? Protože ostatní nezvládají jeho tempo a je naivní, když očekává, že ho zvládnou, to z něj dělá lháře?
Odpovědět3  0
RadecekH (811) | 18.8.201810:26
Ano. Ty lidi si vybírá on. Jaké si je vybral, takové je má. Ve skutečnosti lže jednoduše proto, že kdyby říkal pravdu, Tesla už dávno zkrachovala, kvůli nedostatku kapitálu.
Odpovědět0  6
Milan Šurkala (4983) | 18.8.201810:46
Takhle bych to neviděl. Podle toho, co o něm vím, bych řekl, že je spíše naivní a má chybu úsudku v možnostech a schopnostech jiných lidí ­(pochybuji, že v Tesle najdeš více lidí, kteří pracují 120 hodin týdně ­- takoví lidé takřka neexistují, pak ani není moc z koho vybírat­). Málokdo pracuje s takovým nasazením jako on a je nutno říci, že i tak se v Tesle ­(i SpaceX a dalších­) musí pracovat s opravdu hodně vysokým nasazením. Kdyby ti lidi, které má v Tesle, byli tak šílení jako on, tak by těch ­"Musků­" byly desítky.
Odpovědět2  0
RadecekH (811) | 18.8.201813:24
S lidma dělá už víc jak 20 let. Pokud si dodnes nevšiml, že nikdo normální nepracuje ­(navíc pro cizího­) 120 hodin týdně, tak není naivní, ale ­"nahlavu­".
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4983) | 19.8.20188:10
Spousta lidí, kteří dokázali něco významného, je ­"na hlavu­". Kdyby nebyli, tak by mnohdy neměli ty nápady, které mají. Psychicky to v hlavě neměl v pořádku ani Jobs a v podstatě většina nejvýznačnějších umělců byla svým způsobem psychicky vyšinutá ­(proto dokáží dělat to umění­).

Kdyby Musk neměl na své podřízené takové nároky, jaké má, a nechtěl mnohdy nemožné, nikdy by se nedostal tak, kam se dostal. Mnozí Muskovi vyčítají, že vlastně nevymyslel nikdy nic nového a přisvojuje si zásluhy. No, ona je to částečně pravda, u většiny svých firem je vlastně ani pořádně nezaložil, ale začal spolupracovat nebo přebírat jiné rozbíhající se projekty. Jenže si všimni, že zatímco se o podobné věci snažilo vždy mnoho lidí, teprve až s příchodem Muska se podařilo poskládat již dávno objevené do takových projektů, že to opravdu začalo fungovat.

Např. o elektromobily se snažily desítky značek už sto let. Nikomu se ale nepovedlo udělat EV, který by lidi chtěli. I ten VW měl elektrického Golfa v 80. a 90. letech. Jenže Musk pochopil, že EV nebude levné, a tak nemůže začít s Golfem, ale v luxusní třídě, kde jsou za to lidé ochotni zaplatit. Navíc také pochopil, že nemůže dodat jen auto, ale také infrastrukturu k němu ­(Superchargery­). Teprve až se to rozjelo, šel s modely a cenou dolů... Teprve teď, když EV dostaly tu image, si VW může dovolit dělat elektrický Golf, navíc je vidět, že je nyní svým pojetím mířen na movitější klientelu a nikoli stylem ­"udělejme co nejlevnější EV, oholme to na kost­" jako před 30 lety.

Musk chce změnit lidstvo, chce mu pomoci v mnoha ohledech ­(energetika, doprava, průzkum vesmíru­) a je vlastně dobře, že je psychicky poněkud mimo, že si za tím tak tvrdě jde. Být normální, tak by jistě neměl takový výkon a Tesla i SpaceX by patrně už neexistovaly. Myslím, že můžeme být navíc rádi za to, že se lidstvo snaží posunout dopředu konstruktivním způsobem a nikoli destruktivním. Takových týpků už jsme tu pár měli.

Odpovědět8  0
wrah666 (6205) | 18.8.201812:31
Bohužel, toto jsem přesně zažil v práci. Když se firma růzrůstala, šéf trval na tom, že vše řeší sám a nestíhal. Výsledkem byly problémy, naštvaní zákazníci.. Nejelo v tom jen tohle, ale firma již není!
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4983) | 19.8.201810:58
Njn, jenže když Teslu řídili jiní ­(a on se tomu věnoval spíše bokem­), tak to dopadalo hodně špatně. Až když se tomu začal věnovat ve velkém ­(a ostatní projekty odsunul do pozadí­), začalo se to měnit k lepšímu.
Odpovědět2  0
sroobik (627) | 19.8.201821:59
nastastie, lebo vo svete neexistuju desiatky automobiliek, kde veduci nerobi 120 hodin tyzdenne. Oh zabudol osm Marchionne nedavno zomrel ­(RIP­) urcite preto, ze vo fireme aj spal a teraz Ferrari do pol roka skrachuje
Odpovědět0  1
Tech-boy.lukas (1500) | 19.8.201814:36
to je smutné,ale bývalý šéf­/majitel by si měl prečíst něco z ekonomiky,tam jsou popsané modely řízení firem a do kolika zaměstnanců to zvládne 1 osoba
Odpovědět0  1
Pitris (17) | 23.8.201811:15
Jo jenze presne tohle je problem, takovych poucek a kravin je vsude plno, pak vznikaji obrovske korporace, kde je efektivita absoutne miziva. Problemy se resi preposilanim tuny emailu misto, aby se seslo par koompetentnich lidi a proste to vyresilo.

Dalsi svinstvo dnesniho sveta jsou pak burzy a akcionari, pokud musite jak idiot porad reportovat rust a upravovat ucetnictvi, aby jste se zalibili akcionarum, tak to je vzdy brzda v pokroku. Co za lidi jsou ti spekuluji? Nic moc neumi jen prudit a kdyz dostanou pres hubu­(viz ten co Muska zaluje­) tak breci a zalujou. Tohle sou pro me jen ubozaci, kteri nikdy nic nedokazou­(nevylucuju, ze nebudou v baliku­)

Podivejte se na SpaceX, maji volne ruce a muzou se venovat zajimavym projektum, ktere jsou inovativni a riskantni a dokazou posunout svet dopredu. Schvalili by akcionari neco co je nejiste nebo dokonce hodne nejiste s vysokym rizikem, ze to nevyjde?

A jeste jeden postreh, proc velke firmy pokud maji nejaky prelomovejsi napad nebo chteji neco rychleji udelat zakladaji ruzne start­-upy a dcerinky ­- aby se vyhli byrokracii ve velke korporaci, protoze tam kazdy dobry napad nez projde pres kupy ­"manazeru­" tak je zastaraly.

Omlouvam se za rozsah prispevku, ale tohle mi uz hodne dlouho lezi v zaludku. Jinak to, ze Musk je docela silenec je pravda, ono taky clovek, nic nedela vetsinou nic moc nedokaze.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.